7p marketing; marketing mix elemei; 7p marketing fogorvosoknak; 7p marketing mix; egészségügyi marketing

7p marketing fogorvosoknak: így vizsgáld meg a praxisodat, mint egy marketinges

Az orvosi marketing alapjainak áttekintése és a siker lehetőségeinek felfedezése rendkívül fontos az egészségügyi marketing terv hatékony működése szempontjából. Ehhez a hét klasszikus alapelemet kell alaposan megvizsgálni. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 7P marketing lényegét fogorvosok számára, mely elengedhetetlen az egészségügyi marketing tervek hatékony működéséhez.
7p marketing elemei

7p marketing fogorvosoknak: 4p, 5p és 7p

Amikor megnézünk egy marketing tankönyvet, találunk egy listát a marketingmix alapvető elemzési elemeiről, ami az EMBEREK (people), TERMÉK (product), ÁR (price), PROMÓCIÓ (promotion), HELY (place), FIZIKAI TÉNYEZŐK (physical evidence) és FOLYAMAT (process) összevont mozaikjából áll. Ezek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek meghatározzák a sikeres marketinget. Az egészségügyi marketing területén különösen gyorsan változnak, tehát rendszeresen és kritikusan kell szemügyre venni ezeket az elemeket annak érdekében, hogy a marketingterv a lehető legjobban működjön.

Egykor csupán négy elemet tartottak számon a marketingben, majd ötöt, most pedig hét elemet, és most itt az ideje, hogy újra megvizsgáljuk ezt a listát, különös tekintettel az egészségügyi marketing, azon belül a fogorvos marketing szempontjából. Az egyes kategóriák egymásba is fonódnak, de jobb kétszer is megnézni valamit, mint egyáltalán nem észrevenni a problémákat. Az önvizsgálat során fontos, hogy mind a pozitív, mind a negatív aspektusokat figyelembe vegyük.
7p marketing fogorvosoknak: 4p, 5p és 7p

7p marketing fogorvosoknak: emberek

Az emberek a fogorvos marketingben azok a személyek, akiket el kell érni és meg kell szólítani, maguk a kulcsfontosságú szereplők. Ide tartoznak a páciensek, a jelenlegi és leendő ügyfelek, a fogorvosok és a rendelő személyzete. Bár eredetileg nem szerepelt a négy alap marketing p között, az egészségügyi szektorban az emberek szerepe kiemelkedően fontos.

Az emberek kritikus elemek, mivel ők maguk a szolgáltatás legfontosabb összetevői. A páciensek az észleléseik és az személyes interakcióik alapján értékelik a fogorvosi szolgáltatást és elégedettségüket. Bár a páciensek nem feltétlenül értenek a fogorvosi tudományhoz, mégis lényeges, hogy hogyan érzik magukat kezelve és gondozva a rendelőben: a fogorvos hírneve és márkája nemcsak az orvosé, hanem az egész csapaté is.

Fontos átgondolni, hogy a fogorvosok és a személyzet mennyiben értik meg és szolgálják ki az elérni kívánt közönséget. Változtak-e azok az emberek, akiknek fogorvosi ellátást kínálunk?

Biztosítani kell, hogy a rendelőben dolgozó munkatársak megfelelő képzettséggel, tapasztalattal és egyéb szükséges készségekkel rendelkezzenek az új igények kiszolgálásához. Az embereknek érteniük kell, hogy mit várnak el tőlük, és hogyan tudnak még hatékonyabban hozzájárulni a fogorvosi ellátás minőségéhez. 

Az emberekkel való kapcsolat kialakítása kulcsfontosságú a fogorvos marketingben, mivel sokan félnek a fogorvosi látogatásoktól. Az online jelenlét, például a közösségi média, lehetővé teszi a jó kapcsolat építését a páciensekkel még azelőtt, hogy a rendelőbe lépnének. Az emberek elvárásainak és szükségleteinek megértése és kielégítése az alapja a sikeres fogorvos marketingnek.

7p marketing fogorvosoknak: termék

Az a termék vagy szolgáltatás, amit kínálunk, és amit az emberek használnak vagy ű igénybe vesznek. Fontos, hogy olyan legyen, amire a célpiacunk valóban szükséget érez, és amiben elégedettek lehetnek.

Gondolkodtál már el azon, hogy valóban milyen termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtunk? Például egy fogorvosnál a "termék" nem más, mint a fogászati kezelés. Viszont míg egy fogkrém egy dobozban található a boltban, a fogorvosi ellátásunkat a betegek elégedettsége alapján értékelik, és ezt nem mindig könnyű számszerűsíteni.

A lényeg, hogy megértsük, hogy az ügyfeleinknek mi a fontos és mit értékelnek a fogorvosi gyakorlatunkban vagy szolgáltatásainkban.

Gondold végig ezeket a kérdéseket:

•    Azok, amiket jelenleg kínálunk, valóban kielégítik a betegek igényeit? 
•    Nyújtanak nekik valódi értéket? 
•    Megfelelően mutatjuk be a szolgáltatásainkat? 
•    Hogyan emelkedünk ki a versenytársak közül, és hogyan tudjuk még jobban megkülönböztetni magunkat? 
•    Szükséges-e módosítani valamit vagy kiegészíteni az ajánlatunkat? 
•    Lehet, hogy van olyan szolgáltatás, amit fel tudnánk kínálni, és amire a célközönségünknek igazán szüksége van?

7p marketing fogorvosoknak: ár

Az összeg, amit a fogorvosi szolgáltatásért fizetünk, és amiért cserébe kapjuk azt. Fontos, hogy az ár versenyképes legyen a piacon, ugyanakkor lehetővé tegye a praxis nyereségességét. Emellett a különböző promóciós ajánlatok és csomagok révén változhat az árképzés.

Az ár a fogorvosi marketingben gyakran összetett kérdés. Néha nincs lehetőség az árak széles skálájának alkalmazására, mert például a biztosítások határozzák meg az árat. Más esetekben, például kozmetikai beavatkozások vagy választható fogorvosi kezelések esetében, több lehetőségünk van az árképzésben. Az áraknak tükrözniük kell az értéket, versenyképeseknek kell lenniük, és illeszkedniük kell a piacon uralkodó környezethez.

Fontos megfontolni, hogy az általunk nyújtott fogorvosi szolgáltatások értékéhez és minőségéhez képest milyenek az áraink. 

•    Az árak versenyképesek-e a piacon, figyelembe véve a konkurenciát és a gazdasági környezetet? 
•    Szükség van-e az árak módosítására, akár emelésre, akár csökkentésre, vagy új árképzési stratégiák bevezetésére a gyakorlatban? 
•    Milyen fizetési és finanszírozási lehetőségeket kínálunk a pácienseknek, például részletfizetést, különleges ajánlatokat vagy kezelési csomagokat?

7p marketing fogorvosoknak: promóció

Azoknak a sokféle és változatos módjai, ahogyan hatékonyan kommunikálhatunk a pácienseinkkel, hogy bemutassuk a fogorvosi szolgáltatások előnyeit, kielégítsük az igényeiket és ösztönözzük őket a cselekvésre.

Ennek a kategóriának inkább a kommunikáció a megfelelő és egyértelműbb címkéje, azaz minden olyan mód és eszköz, amelyeken keresztül kifejezhetjük a fogorvosi gyakorlatunkat, márkánkat és szolgáltatásainkat azoknak, akiknek szükségük van rájuk.

Ez magában foglalja a személyes vagy közvetlen interakciót (személyes ajánlások, motiváló beszélgetések), valamint a tömegkommunikációt (reklám, PR, nyilvánossági munka). Mindig professzionális és gondoskodó módon kell ezt kezelni. A cél az, hogy alaposan megfontoljuk, hogyan, hol és mikor közvetíthetjük pácienseink felé, hogy miben segíthetünk nekik. Azok, akik fogorvosi ellátást keresnek, értékelik az ilyen információkat.

Ne felejtsük el figyelembe venni a média változásait sem. Néhány évvel ezelőtt például szinte senkinek sem volt weboldala, és a közösségi média marketing még csak gyerekcipőben járt, napjainkban pedig a megfelelő online jelenlét elengedhetetlen egy vállalkozásnál.

Kérdezd meg magadtól: 

•    Milyen üzeneteket közvetítünk különböző kommunikációs csatornáinkon? 
•    Ez az üzenet megfelelő? 
•    A pácienseink látják és hallják? 
•    Szükség van-e üzenetünk átdolgozására, hangerőnövelésre vagy frissítésre? 
•    Ragaszkodunk a marketingtervünkhöz, és rendszeresen mérjük az eredményeket, hogy szükség esetén módosíthassunk? 
•    Milyen új marketingeszközök, stratégiák és médiumok állnak rendelkezésre, amelyeket érdemes bevonni a fogorvosi gyakorlatunk népszerűsítésébe?

7p marketing fogorvosoknak: hely

Az a hely és idő, ahol a termékeket vagy szolgáltatásokat a vásárlóknak, vagyis a betegeknek vagy ügyfeleknek bemutatjuk.

A legnyilvánvalóbb "hely" a fogorvosi rendelő, ahol a fogorvosi szolgáltatások találkoznak a páciensekkel. Az egészségügyben a helyszín gyakran eltér attól, ahol és mikor a beteg megkapja a szükséges kezelést vagy ellátást. Fontos figyelembe venni ezt a változatosságot, mivel az elérhetőség és a kényelem is befolyásolhatja a páciensek döntéseit. Gyakran több "hely" is van, például több fogorvos rendelőjében.

Az "hely" lehet demográfiai területre vonatkozó információ, vagy akár az interneten keresztül elérhető világ is, ha online szolgáltatásokat nyújtunk.

Kérdezd meg magadtól: 

•    Hol lenne az ideális hely vagy helyek a fogorvosi szolgáltatások kínálásához vagy bemutatásához? 
•    Különböző helyeken eltérő megközelítés vagy bemutatás szükséges? 
•    Hogyan juthatnak el a páciensek a döntésükhöz szükséges információkhoz? 
•    Vannak más vagy további helyek, ahol érdemes lenne a fogorvosi szolgáltatásokat elérhetővé tenni?

7p marketing fogorvosoknak: fizikai tényezők

Mindaz, amit egy páciens észlel és tapasztal veled, a fogorvosi szolgáltatásoddal kapcsolatban, legyen az valóságos vagy érzékelhetetlen, bármilyen vizuális és élményalapú kapcsolat formájában. 

Ez nem csupán a fogorvosi szolgáltatások fizikai körítése vagy a rendelői környezet, a definíció magában foglalja a páciens élményét is, különösen az egészségügyi marketing szempontjából.

Tekintsd át mindezt egy olyan látással, mintha most először járnál itt – a rendelőd külső megjelenését, a várótér benyomását, a brosúrák és a weboldal designját, sőt még a személyzet megjelenését is.

Néhány fogorvos sosem lépi át a saját rendelőjük küszöbét. Próbáld ki. Meglephet, hogy mit látanak a páciensek, amikor először érkeznek. (Az első benyomások kialakulása körülbelül 10 másodpercig tart... és csak egyetlen lehetőség van rá.)

A fizikai tényezők ugyanúgy vonatkozhatnak arra is, hogy hogyan kombinálod a fogorvosi szolgáltatásokat (például egy fogorvos, aki szájsebészeti beavatkozásokat kínál, valamint általános fogorvosi ellátást is).

Kérdezd meg magad: 

•    Milyen benyomást kelt egy új páciens számára? 
•    Az első benyomás meghaladja az elvárásokat? 
•    Mit tapasztalna egy "titkos vásárló"? 
•    Hogyan foglalnák össze az új páciensek az élményüket mások számára – legyen az pozitív, negatív vagy semleges? 
•    A csomagolás magabiztos benyomást kelt? 
•    Milyen változtatások, legyenek azok kisebbek vagy nagyobbak, növelnék a bizalmat? 
•    Hogyan lehet összekapcsolni a különböző fogorvosi szolgáltatásokat?

7p marketing fogorvosoknak: folyamat

A "folyamat" elem a fogorvosi marketingben arra utal, hogy milyen lépéseket hozunk meg annak érdekében, hogy az ügyfelek vagy páciensek számára zökkenőmentes és pozitív élményt biztosítsunk az egész fogorvosi ellátás során. Ez a folyamat magában foglalja az összes olyan tevékenységet, amelyek az ügyfél vagy páciens élményének formálásához és javításához szükségesek.

Ezek a lépések magukban foglalhatják az online megkereséstől kezdve az információigénylésen és a vásárláson át minden fontos pillanatot a fogorvosi praxisban. Például:
 
  • Az online megkeresések gyors és hatékony kezelése, beleértve az online üzenetekre való gyors válaszokat.
  • Az időpontfoglalás folyamata: milyen egyszerű és gyors a pácienseknek bejutni a rendelőbe?
  • Az ellátás minősége és a páciens kezelése az időponton belül.
  • Az adminisztrációs feladatok és a számlázás hatékonysága.
  • A pácienstájékoztatás és az utánkövetés, például a vizsgálatok eredményeinek közlése.

Számos döntés már a vásárlás vagy szolgáltatás igénybevétele előtti pillanatokban megszületik, különösen az online világban. Az online jelenlét rendkívül fontos, mivel a weboldal első benyomást kelt, ami alapvetően meghatározza az ügyfél véleményét. A weboldal sugallja a vállalkozás hitelességét és vonzerejét, és ha a látogató nem találja könnyen az információkat, mint például árak, nyitvatartás, vagy a számára releváns kezelések és azok leírásai, akkor valószínűleg másik lehetőséget választ.

 

Az online élmény tehát kulcsfontosságú a potenciális ügyfelek megnyerésében.
 


Mindenki a saját területén a legjobb, és értjük, hogy a marketing világa lehet bonyolult és időigényes. Ha szeretnél segítséget a marketing tervezésében, a Marketing Professzorok olyan szakértők, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek, és segítenek neked teljes körű marketing tervet kialakítani a praxisodnak. Ezzel könnyebben és hatékonyabban elérheted és megértheted a pácienseidet, és segítségünkkel még több páciens választhat téged a fogorvosi ellátásukhoz.

 FELVESZEM A KAPCSOLATOT

Gyakori kérdések

További bejegyzések