b2b egészségügyi marketing; b2b marketing; egészségügyi marketing b2b; b2b marketing tippek; b2b orvosoknak

B2B egészségügyi marketing: 6 hatékony stratégia

Az B2B egészségügyi marketing egy izgalmas terület, ahol az egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat kínáló vállalatok összekapcsolódnak más egészségügyi szereplőkkel. Ebben a cikkben hat kulcsfontosságú szabályt mutatunk be, amelyek segítenek hatékony marketingstratégiát kialakítani és erősíteni a márka pozícióját ebben a dinamikus iparágban.
B2B egészségügyi marketing

Mit jelent a B2B marketing az egészségügyben?

Az egészségügyi B2B marketing azzal foglalkozik az egészségügyi szektorban, hogy az egészségügyi termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló vállalatok és intézmények erősítsék kapcsolataikat és elérjék üzleti célljaikat más egészségügyi vállalkozásokkal és szakemberekkel. Ennek érdekében számos tevékenységet végeznek, amelyek különböző területeket fednek le.

Ezek közé tartozhatnak az egészségügyi eszközök, gyógyszerek, orvosi felszerelések, egészségügyi szolgáltatások vagy más egészségügyi termékek és szolgáltatások értékesítése és promóciója.

Mint mindig, most nem csak egy, hanem hat különböző szabály is segíthet abban, hogy kialakítsunk egy hatékony marketing stratégiát, és javítsuk a márka képét egy adott helyzetben.

B2B egészségügyi marketing: 6 hatékony stratégia


Nyilvánvaló, hogy ha úgy döntesz, hogy kifejlesztesz egy marketing stratégiát egy konkrét cél elérése érdekében, akkor szükség lesz néhány alapvető iránymutatásra. Bár ezeknek az iránymutatásoknak való megfelelés nem garantálja a sikert, segít felkészülni az ágazati kihívásokra.

Ha nem szeretnél ennyire mélyen belemenni, viszont örülnél, ha az egészségügyi marketingedbe egy profi csapat segítene be, akkor keress fel minket!

FELVESZEM A KAPCSOLATOT

B2B egészségügyi marketing: 6 hatékony stratégia

1. B2B egészségügyi marketing tipp: a tartalom a király, még B2B-ben is


Ahogy a legfrissebb Hubspot kutatás is kimutatta, azok a vállalatok, akik B2B területen működnek és egy meghatározott stratégiai tartalomkészítési taktikát alkalmaznak, több potenciális érdeklődőt (leadet) tudnak generálni, mint azok, akik nem használják ezt a módszert. Ennek oka az, hogy a szakemberek általában azokra a tartalmakra figyelnek, amelyek új tudást vagy képességeket nyújtanak számukra.

Ennek fényében fontos az egyensúlyt megtartani az oktatási és az önreklámozó tartalom között, de előnyben kell részesíteni az olyan tartalmakat, amik ténylegesen segítenek az ügyfeleknek. Minél relevánsabb és hasznosabb vagy, annál könnyebb lesz megtalálni a közönséged bizalmát, beleértve a szakembereket és más szereplőket az iparágban.

Ebben az összefüggésben fontos mindig naprakészen tartani magad a legújabb hírekkel és fejleményekkel kapcsolatban mind a technológiák, mind a szakterületek terén, hogy az elsők között legyél, aki foglalkozik egy adott kérdéssel vagy témát vet fel.

2. A B2B egészségügyi marketing akkor jó, ha megfelelő csatornát használsz

Ha a tartalom fontos, akkor az is fontos, hogy megfelelően válasszuk ki a kommunikációs csatornát, amelyen keresztül elérjük a célközönségünket.

Tehát, ha marketing stratégiát építünk, és hozzáadjuk a közösségi oldalakat, az nagyon fontos és hasznos lépés, de lényeges megjegyezni, hogy minden közösségi platform más embereknek szól, és másféle tartalmat kell terjesztenünk rajtuk.

A B2B egészségügyi marketingben például a LinkedIn remek választás lehet, mivel ez a közösségi hálózat olyan szakembereket köt össze, akik hajlandóak kapcsolatot teremteni egymással és értékelik a frissített ágazati tartalmakat. 

A LinkedIn nem biztosít ugyanolyan vizuális tartalom lehetőségeket, mint például a Facebook, de rendelkezik olyan funkcióval, mint a csoportok létrehozása. Ezek a csoportok összehozhatják az iparág szakembereit, és megfelelő irányítással kiváló lehetőséget kínálhatnak a vállalatoknak közösségi hálózatuk bővítésére. Azáltal, hogy javítják hírnevüket és növelik képességüket a lead-ek és ügyfelek online generálására.

Hogyan? Például bevonhatjuk az iparág szakértőit vagy influencereit, akik elérhetővé teszik magukat a felhasználók számára, válaszolnak kérdéseikre, vagy exkluzív tartalmat készítenek az adott márka LinkedIn csoportja számára.

Összességében az a lényeg, hogy mindig keressünk új és kreatív kommunikációs megoldásokat, amik nem mindennapiak.

3. Legyél kreatív, hogy hatékony lehess: B2B egészségügyi marketing tipp

Bár a B2B egészségügyi marketingnek általában az iparág szakembereit kell megszólítania, és ezen a területen fontos a technikai tudás, ne gondold, hogy nem lehet kreatív és eredeti ötletekkel előrukkolni.

Ha közelebbről megvizsgáljuk, még az egészségügyi szektor is lehetőséget kínál a nagy hatású marketingkampányok létrehozására, bár foglalkozik összetett problémákkal.
Érdemes kiemelni, hogy a leghatékonyabb kreatív megközelítés ugyanazokat az elemeket kínálja mind a B2C (ügyfeleket céloz), mind a B2B (vállalatokat céloz) esetében. Ezek a közös elemek magukban foglalják a páciens figyelmének középpontba állítását, az új technológiák intelligens kihasználását és a legjobb kommunikációs formátum stratégiai meghatározását.

Egy külföldi példa erre a HIMSS podcast. A HIMSS egy olyan vállalat, mely informatikai megoldásokon keresztül jobb egészségügyi oktatást kínál. A célok elérése érdekében a HIMSS 13 különböző podcastot integrált a tartalomalapú egészségügyi marketingjébe, melyekben számos iparági szakértő vett részt és beszéltek az iparági trendekről. Bár a podcastok nem tartoznak a legelterjedtebb médiumok közé, az eredmények lenyűgözőek voltak, és a szakemberek nagyra értékelték, így a visszajelzések általában pozitívak voltak.

Ez a siker nem jött magától, és azt mutatja, hogy az adatok már egy ideje jelzik, hogy a podcastok egyre növekvő kommunikációs eszköznek számítanak, még a B2B egészségügyi marketing terén is.

 

Ezt a LinkedIn kutatás is megerősíti, ami szerint a podcastokat alkalmazó B2B marketingstratégiák mindössze egy év alatt 50%-kal nőttek. Ennek az az oka, hogy egy ilyen közeg képes megragadni egy nagyon érdeklődő közönséget, akik között közepes vagy magas iskolai végzettséggel rendelkezők és akiknek 50%-a vezető pozícióban dolgozik.


Ez a példa jól szemlélteti, hogy ha olyan megbízható adatok vagy kutatások alapján cselekszünk, amik megerősítik, akkor a marketing terén bátran választhatunk szokatlan és kreatív megoldásokat is, miközben továbbra is elérhetjük a kitűzött célokat.
 

4. A B2B egészségügyi marketing szereti a videós tartalmakat


A B2B egészségügyi tartalommarketing stratégia fejlesztésekor a videó a legelőnyösebb választás. Az egészségügyi videomarketing egyre népszerűbb, mivel az emberek gyakran néznek videókat az interneten. Ezért a piaci szakemberek egyre gyakrabban használják a videókat termékeik és szolgáltatásaik más szakembereknek történő bemutatására. 

Emellett a videók megjelenítése a vállalati weboldalon javítja a Google keresési eredményeit, és segít a márka ismertségének növelésében. Azonban fontos, hogy a videótartalmat gondosan válasszuk ki, hogy illeszkedjen a szakmai célokhoz.

Az innovatív technológiák alkalmazása segíthet abban, hogy a videók egyedülállóak legyenek. Például a hatékony történetmesélés is segíthet a termékek és szolgáltatások "emberi" oldalának kihangsúlyozásában, például más szakemberek vagy betegek visszajelzéseinek felhasználásával.
Az egészségügyi téma kiváló lehetőséget kínál az érzelmi és kommunikációs kötődés kialakítására, ezért érdemes erre a megközelítésre összpontosítani.

5. Ne felejts el „embernek lenni” a B2B egészségügyi marketing során sem

Még a B2B marketingben is kiemelten fontos az érzelmi kommunikáció használata annak érdekében, hogy hatékonyan kapcsolódjunk célközönségünkhöz. Az érzelmi kommunikáció lényege, hogy a termékeket és szolgáltatásokat olyan történeteken keresztül mutatjuk be, amelyek pozitív érzelmeket, például örömöt, reményt vagy hálát váltanak ki, ezzel empátiát teremtve a célcsoport irányában.

6. A számok számítanak a B2B egészségügyi marketingben is


Az utolsó fontos szabály az, hogy mindig mérj mindent a B2B stratégiád minden szakaszában. Ez azt jelenti, hogy nem csak meg kell ismerned a közönségedet, hanem figyelned kell a marketing stratégiád összes tevékenységét is. A különböző eredménymutatók értelmezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsd, helyes-e az irány, amelyet választottál. Persze ez attól függ, melyik mutatót vizsgálod, és azt alaposan ki kell választani.
 


A mérőszámok hatékonyabb gyűjtése és értelmezése lehetővé teszi, hogy pontosabban állítsd be a piaci célokat, amelyekre aztán egyre személyre szabottabb és relevánsabb tartalommal tudsz reagálni. Hiszen a személyre szabott tartalom mindig egy jó megközelítés, legyen szó B2C vagy B2B marketingről.

A Marketing Professzorok sok éves tapasztalattal a hátuk mögött a rendelkezésedre állnak az egészségügyi marketing bármely területén, legyen az social media marketing, hírlevél marketing vagy akár egy teljeskörű marketing stratégia felépítése. 

FELVESZEM A KAPCSOLATOT  

Gyakori kérdések

További bejegyzések