facebook orvosoknak; social media orvosoknak; közösségi média orvosoknak; egészségügyi marketing; marketing tippek orvosoknak

Facebook orvosoknak: elég csak a közösségi média jelenlét?

Habár a Facebook orvosoknak fontos eszköz a betegek elérésében és bevonásában, hangsúlyozni kell, hogy a hagyományos weboldal és a keresőoptimalizálás továbbra is kulcsfontosságú a megbízható online jelenlét és információhoz jutás szempontjából. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan illeszthető össze a Facebook az átfogó digitális marketing stratégiával, kiemelve mindkét megközelítés előnyeit.
facebook orvosoknak

Facebook orvosoknak: hogyan épül fel egy sikeres online marketing stratégia?

Az online platformok megnyitották az utat az egészségügyi szakemberek és a betegek közötti hatékony kommunikáció előtt, lehetővé téve az információk széleskörű terjesztését és az egészségügyi szolgáltatások megközelítésének új módjait.

Az egyik ilyen kiemelkedő eszköz a Facebook, mely egyedülálló módon összeköti az orvosokat és a betegeket a virtuális térben. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy bár a Facebook igen hatékony eszköz lehet a betegek elérése és bevonása terén, nem helyettesítheti a hagyományos weboldal és a keresőoptimalizálás (SEO) szerepét. Ezek a klasszikus eszközök továbbra is alapvető szerepet játszanak az online jelenlét és a betegek információhoz jutása terén.

Sajnálatos módon az egészségügyi szektor versenyhelyzete sok orvosnak megnehezíti a hatékony betegellátás fenntartását. Manapság egyre több egészségügyi praxis irányul a digitális marketing felé annak érdekében, hogy elérjék a lehetséges betegeket, növeljék az általuk nyújtott szolgáltatások ismertségét, és támogassák a betegek hűségét.

A sikeres online marketing stratégia számos taktikát tartalmaz, mint például:

•    Közösségi média marketing: a betegek elérése közösségi média platformokon, például Facebookon, Instagramon és LinkedInen keresztül (illetve a TikTok-on is egyre több orvos, klinika szerepel, nagy eléréseket generálva)
    Tartalommarketing: írott és vizuális tartalom létrehozása közösségi média platformokon és webhelyen való közzétételhez
•    SEO: a webes jelenlét személyre szabása, hogy webhelyed láthatóbbá váljon a keresőkben
•    E-mail marketing: összeválogatott e-mailek küldése jelenlegi és potenciális betegeknek, hogy emlékeztesd őket az orvosi szolgáltatásaidra és meghívf őket időpont egyeztetésre

Szerencsére az orvosok online marketingjének nem kell túl időigényesnek lennie. Ezt az útmutatót azért hoztuk létre, hogy segítsünk neked sikeres egészségügyi marketing taktikák megvalósításában az egészségügyi praxisod bővítése érdekében.

Ha nem szeretnéd elolvasni ezt az útmutatót és szakértőkre bíznád orvosi marketingedet, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és azon leszünk, hogy minél több beteget érjünk el a szolgáltatásaiddal rövid idő alatt!

 FELVESZEM A KAPCSOLATOT

Facebook orvosoknak: még mindig a Google tarol

Miért nem engedhetik meg maguknak az orvosi praxisok, hogy figyelmen kívül hagyják az online marketinget?

Az orvosi szakma nagyon versenyorientált. Valószínűleg versenytársakkal kerülsz szembe, akik szintén küzdenek a betegekért. Ha ezek a versenytársak előnyben vannak a te praxisoddal szemben, akkor kihívásokba ütközhetsz azzal, hogy meggyőzd a lehetséges betegeket, hogy épp hozzád jöjjenek.

Azonban a digitális marketing stratégiád segíthet megbirkózni ezekkel a nehézségekkel az orvosi területen. Ennek segítségével célozhatod azokat a problémákat, amelyekkel szembe kell nézned, és meggyőzheted a lehetséges betegeket arról, hogy érdemes hozzád fordulniuk és időpontot foglalniuk a praxisodban.

Az online információszerzés terén a statisztikák is érdekes képet festenek.
A 2022 novemberi Statista kimutatása szerint a világszerte legelterjedtebb keresőmotorok között a Google vezet 88.4%-kal. Az utána következő a YouTube 74.8%-kal, míg a Facebook csak a harmadik helyen található 10.7%-kal. Ezek az adatok is azt sugallják, hogy olyan fontos témákról, mint a megfelelő orvos vagy klinika megtalálása, a betegek elsősorban a Google-ot használják információszerzésre.
A legnépszerűbb webhelyek világszerte 2022 novemberében, az összes látogatás alapján
Éppen ezért elengedhetetlen egy jól felépített weboldal, amelyet megfelelő keresőoptimalizáció (SEO) segít elérhetővé tenni, hogy az emberek könnyedén rátalálhassanak a megfelelő egészségügyi szolgáltatóra.

Az orvosok sikeres online marketinget hozhatnak létre a kezdetekben ügynökség felvétele nélkül


Sok egészségügyi szakember úgy dönt, hogy segítségül vesz egy egészségügyi marketing ügynökséget, hogy az egész digitális marketing stratégiát kezeljék. Bár egy ilyen ügynökség bevonása hatékony megoldás lehet a marketingterv kivitelezésére, nem mindig szükséges, főleg a kezdetekben – de ajánlott azoknak, akiknek nincs idejük vagy affinitásuk a sokszor hosszadalmas és bonyolult marketing stratégia kidolgozásához. 

Az alábbiakban néhány olyan digitális marketing stratégiát mutatunk be, amelyeket a saját egészségügyi praxisodban alkalmazhatsz, még akkor is, ha nem veszel igénybe külső egészségügyi marketing ügynökséget.

1. Szerezz és tarts meg betegeket úgy, hogy részt veszel a közösségi médiában

Az egészségügyi praxis közösségimédia fiókjain való közzététel az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja a praxis népszerűsítésének.

 

Napjainkban már szinte mindenkinek van legalább egy-két közösségi média fiókja, és rendszeresen nézegeti az ottani hírfolyamokat. Használd ki ennek a trendnek az erejét, hogy digitális marketing eszközökkel eljuss a lehetséges betegekhez.
 


Az olyan közösségi hálózatokat, mint például a Facebook és az Instagram, használd arra, hogy hosszabb bejegyzéseket ossz meg, amiket képek is színesítenek. A TikTok pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy szórakoztató, könnyed videókat készíts a praxisod népszerűségének növelése érdekében.

Ugyanakkor mindig ügyelj arra, hogy betartsd a HIPAA előírásokat, amikor tartalmakat osztasz meg a közösségi médiában. Semmilyen egészségügyi marketing próbálkozás sem éri meg azt a kockázatot, hogy megszegd a HIPAA szabályait.

2. Használd az e-mail marketinget a betegek számának növelésére és fenntartására

Az e-mailek küldése a meglévő és potenciális betegeknek elengedhetetlen lépés a jó marketingkommunikáció fenntartásához. Íme néhány ötlet, hogy milyen típusú e-maileket küldhetsz a betegeknek:

•    Promóciós e-mailek, amelyek egy közelgő kedvezményről vagy ajánlatról adnak részleteket
•    Új páciens e-mailek, amelyek több információt nyújtanak a páciens első látogatásáról
•    Ügyfélmegőrző e-mailek, amelyek emlékeztetik a meglévő betegeket az ellenőrzések ütemezésére
•    Közvetlen marketing e-mailek, amelyek a rendelődet hirdetik a potenciális betegeknek

Ez csak néhány módja annak, hogy az e-mail marketing segítségével növeld és fenntartsa a betegek számát és még egy példa arra, hogy a Facebook orvosoknak egyedül nem elegendő része a marketingnek.

3. Optimalizáld weboldalad a helyi keresőoptimalizáláshoz

Amikor a potenciális betegek a „fogorvos a közelemben” vagy a „fizikoterapeuta a közelemben” kifejezésre keresnek, az első néhány eredmény, amit látnak, olyan helyi vállalkozásokra vonatkozik, amelyek helyi SEO- vagy keresőoptimalizálási stratégiákat vezettek be.
A helyi SEO azt jelenti, hogy olyan módszereket alkalmazol, amelyek segítenek abban, hogy azok az emberek, akik a te tevékenységedre keresnek a közeli területeden belül, könnyebben megtalálják az egészségügyi praxisodat a keresőmotorokban.

Elkezdheted optimalizálni weboldalad a helyi SEO számára:
 
  1.  Olyan domain név kiválasztása, amely helyi kulcsszavakat tartalmaz
  2. Tiszta, felhasználóbarát weboldal elrendezés készítése
  3. Sémajelölési taktikák megvalósítása

Hasznos lehet egy helyi SEO szolgáltatás igénybevétele, hogy a legsikeresebb SEO stratégiákat vezesd be a webhelyeden. Azonban, ha a fenti feladatok közül csak néhány elvégzése is növelheti már a helyi keresőmotorok rangsorát, így több potenciális beteg találhatja meg egészségügyi praxisodat.

4. Optimalizáld honlapod oldalait a helyi keresőoptimalizáláshoz

Mivel a Facebook orvosoknak önmagában nem elegendő, ezért nemcsak a webhely egészének kell népszerűsítenie a helyi SEO-t (keresőoptimalizálás), hanem a webhely oldalainak is javítaniuk kell azt. Konkrétan a következő weboldalakat kell létrehoznod egészségügyi praxisod honlapjához:

•    Helyi céloldal
•    Helyi SEO szolgáltatások oldala
•    Városoldal minden olyan városhoz, ahol betegeket célzol meg


Íme egy másik helyi keresőoptimalizálási tipp: online címtárakat is felkereshetsz és megkérheted őket, hogy helyezzenek el egy hivatkozást a webhelyedre a helyi oldalukon. A visszamutató linkek vagy más webhelyeken a webhelyedre mutató hivatkozások létrehozása javíthatja a helyi keresőoptimalizálási stratégiát és növelheti láthatóságodat a helyi keresési eredmények között.

5. Professzionális és betegbarát webhelykialakítás orvosoknak

Az egészségügyi webhely kialakítása szintén elengedhetetlen a keresőmotorok rangsorolása és az általános internetes forgalom szempontjából. Az egészségügyi webdizájnnak tükröznie kell a szakmai gyakorlatot és a részletekre való odafigyelést, amelyet az egészségügyi szolgáltatásokon keresztül minden nap bemutatsz. Egy gyenge minőségű, zavaros orvosi webhely kialakítása rossz képet alkothat a rendelőről.

6. Vezess online blogot olyan tartalommal, amely érdekes a betegek számára

Egészségügyi praxisod népszerűsítésének egyik egyszerű módja a tartalommarketingen keresztül, ha online blogot vezetsz a betegek számára érdekes, eljárásalapú tartalommal – még egy példa, amit nem tehetnél meg a közösségi médián, így ez is azt mutatja, hogy Facebook orvosoknak önmagában kevés. 

A releváns egészségügyi információk blogja tartalmában való feltüntetése arra ösztönözheti a betegeket, hogy ellátogassanak weboldaladra és tájékozódjanak egészségügyi problémáikról.
Igény szerint oktatóvideókat is készíthetsz, amelyek segítségével a potenciális páciensek betekintést nyerhetnek az eljárásaidba és így otthonosabban érzik magukat, amikor először jönnek a rendelőben.

7. Támogasd online marketing erőfeszítéseidet hagyományos offline hirdetésekkel

Bár az online marketingnek a marketingköltségvetésed nagy részét ki kell töltenie, javasoljuk, hogy az online marketing taktikádat párosítsd néhány hagyományos offline marketingstratégiával. Mindkét marketing módszer használata biztosítja a legjobb esélyt arra, hogy a legtöbb potenciális pácienst elérd.

Az ofline marketing taktikája magában foglalhatja a direkt e-mailek küldését a potenciális betegeknek, a nyomtatott hirdetések létrehozását, a brosúrák kidolgozását és a beszédben való részvételt. Ezen stratégiák mindegyike különböző típusú embereket érhet el, kiterjesztve az offline marketing elérését.

A Facebook orvosoknak mindenképp kell, de nem elég

Cikkünkben áttekintettük, hogyan lehet egy orvosi praxisnak hatékonyan növelni a betegek számát. Láttuk, hogy a helyi SEO kulcsfontosságú eszköz a keresőmotorokban történő jobb helyezés eléréséhez, különösen azáltal, hogy a helyi közösség számára válik könnyen elérhetővé.

Ugyanakkor rámutattunk arra, hogy a közösségi média jelenléte semmiképp sem elégséges egy modern orvosi gyakorlat számára, a Facebookon való jelenlét csak egy szelete a digitális marketing palettának, de mindenképpen elengedhetetlen része.

Kérdésed van? Keress fel minket és segítünk neked bármilyen jellegű egészségügyi marketing kérdésben, kattints a lenti gomba és vedd fel velünk a kapcsolatot!

KÉRDÉSEM VAN!  

Gyakori kérdések

További bejegyzések