A keresőoptimalizálás az egészségügyben

A keresőoptimalizálás az egészségügyben

A Marketing Professzorok 2005-óta foglalkozik egészségügyi SEO-val. A keresőoptimalizálás trendjei azonban az egészségügyben is változnak, így mindig van mit írnunk róla. Az alábbiakban az egészségügyi SEO 2024-es trendjeit foglaltuk össze.
 
A Marketing Professzorok 2005-óta foglalkozik egészségügyi SEO-val. A keresőoptimalizálás trendjei azonban az egészségügyben is változnak, így mindig van mit írnunk róla. Az alábbiakban az egészségügyi SEO 2024-es trendjeit foglaltuk össze.

Az egészségügyi SEO főbb kritériumai


A keresőoptimalizálás (SEO) egy egészségügyi honlap esetén kritikus fontosságú lehet az online láthatóság és elérhetőség szempontjából. Itt van néhány alapvető tipp és stratégia, amelyek segíthetnek egy egészségügyi honlap SEO-jának javításában:

1.    Kulcsszó kutatás: Az első lépés az, hogy megértsük, milyen kulcsszavakat használnak a potenciális látogatók az egészségügyi szolgáltatásokkal és információkkal kapcsolatban. Ezek a kulcsszavak segíthetnek meghatározni a tartalom irányát és struktúráját.

2.    Tartalom minősége: A magas minőségű, releváns és hasznos tartalom előállítása elengedhetetlen. Az egészségügyi információknak pontosnak, megbízhatónak és érthetőnek kell lenniük a célközönség számára.

3.    Mobilbarát weboldal: Az egészségügyi weboldalnak mobilbarátnak kell lennie, mivel a felhasználók egyre többet használják a mobil eszközöket az információk keresésére.

4.    Oldal sebessége: Az oldal betöltési sebessége befolyásolja a felhasználói élményt és a keresőmotorok rangsorolását. Győződj meg róla, hogy az oldal gyorsan töltődik be mind asztali, mind mobil eszközökön.

5.    Helyi SEO: Ha az egészségügyi szolgáltatás helyi szinten releváns, fontos a helyi SEO-ra összpontosítani, beleértve a Google My Business bejegyzés optimalizálását és a helyi keresési kulcsszavak használatát.

6.    Backlink építés: A megbízható és releváns weboldalakról származó visszamutatók (backlinks) javíthatják a weboldal hitelességét és rangsorolását.

7.    Technikai SEO: Győződj meg róla, hogy a weboldal technikai elemei, mint a meta címkék, a header címkék, és az alt címkék megfelelően vannak beállítva és optimalizálva.

8.    Felhasználói élmény (UX): Az egyszerű navigáció, a világos felhasználói útvonalak és a vonzó design mind hozzájárulnak a jobb felhasználói élményhez, ami pozitívan befolyásolhatja a keresőmotorok rangsorolását.

9.    Biztonság: Az egészségügyi adatok érzékeny természete miatt az SSL/TLS tanúsítványok és más biztonsági intézkedések elengedhetetlenek a felhasználók bizalmának és a keresőmotorokban való rangsorolásnak a szempontjából.

10.    Folyamatos elemzés és optimalizálás: Az SEO egy folyamatos folyamat, amely magában foglalja a teljesítmény nyomon követését, az elemzést és a folyamatos optimalizálást a változó algoritmusokhoz és trendekhez való alkalmazkodás érdekében.


Ezek az alapvető lépések és stratégiák segíthetnek egy egészségügyi honlap SEO-jának javításában, így növelve annak online láthatóságát és elérhetőségét. Amennyiben ezeket nem akarod magad elvégezni, bízd a Marketing Professzorok SEO szakértőre, tanácsadória. Kérd ajánlatunkat ITT!


Amennyiben szeretnél többet megtudni az egészségügyi SEO-ról, olvasd tovább cikkünket, részletezzük a feladatokat!
 

Hogyan kell elvégezni a kulcsszókutatást egy egészségügyi SEO során?

A kulcsszókutatás elvégzése az egészségügyi SEO során kulcsfontosságú lépés, amely segít megérteni, milyen keresési kifejezéseket használnak a potenciális látogatók, amikor egészségügyi információkat vagy szolgáltatásokat keresnek az interneten. Itt van néhány lépés, amely segít hatékonyan elvégezni a kulcsszókutatást:

1.    Ismerd meg a célközönséged:

 • Azonosítsd a weboldalad vagy egészségügyi szolgáltatásaid célközönségét.
 • Próbáld megérteni, milyen típusú információkat keresnek, milyen kérdéseik vagy problémáik vannak.

2.    Használd a kulcsszókutató eszközöket:

 • Léteznek különböző online eszközök, mint például a Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs, és Ubersuggest, amelyek segíthetnek kulcsszavakat találni, amelyek relevánsak az egészségügyi tartalmad számára.
 • Ezek az eszközök információt nyújtanak a keresési volumenről, a kulcsszó nehézségről, és kapcsolódó keresési kifejezésekről.

3.    Vizsgáld meg a konkurenciát:

 • Nézd meg, milyen kulcsszavakat használnak a versenytársaid, különösen azok, akik jól rangsorolnak az egészségügyi témákban.
 • Használd a fent említett eszközöket a versenytársak kulcsszó-stratégiáinak elemzésére.

4. Keresd a Long Tail kulcsszavakat:

 •  A Long Tail kulcsszavak (hosszabb, specifikusabb kifejezések) gyakran kevésbé versenyeznek más oldalakkal, és magasabb konverziót generálhatnak, mivel pontosabban tükrözik a felhasználók szándékát.
 • Például, „fogorvos Budapest” egy specifikusabb kifejezés, mint csak „fogorvos”.

5. Figyelj a felhasználói szándékra:

 • A kulcsszavakat aszerint is értékelheted, hogy milyen szándékot tükröznek: tájékoztatni, meggyőzni, vagy vásárolni akar-e a kereső.
 • Az egészségügyi információkat kereső felhasználók gyakran tájékoztatást keresnek, ezért fontos, hogy a tartalom megfeleljen ennek a szándéknak.

6. Használd a kulcsszavakat stratégikusan:

•    Azonosított kulcsszavakat használd a tartalom címében, alcímében, bevezetőjében, és a tartalom testében.
•    Ügyelj arra, hogy a kulcsszavak természetesen illeszkedjenek a tartalomhoz, elkerülve a túlzott kulcsszóhasználatot, amely negatívan befolyásolhatja a SEO-t.

7.    Értékeld és finomítsd rendszeresen:

•    A kulcsszókutatás nem egyszeri tevékenység; rendszeresen értékeld és finomítsd a kulcsszavak listáját, figyelembe véve a keresési trendeket és az új egészségügyi információkat
 

Milyen tartalmak kellenek egy egészségügyi honlapra, és milyen gyakran kell frissíteni azokat?

Egy egészségügyi honlap tartalmának különféle formákat kellene magában foglalnia, hogy információkat és erőforrásokat biztosítson a látogatók széles körének. A tartalmak típusa és frissítési gyakorisága függ a célcsoport igényeitől, az egészségügyi szolgáltatások típusától, és a piaci versenytől. Íme néhány alapelv és ajánlás:

Tartalomtípusok

1.    Blogbejegyzések: Aktuális egészségügyi témákról, betegségekről, megelőzési stratégiákról, vagy életmódbeli tanácsokról szóló írások.
2.    GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések): Válaszok a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, amelyek az egészségügyi szolgáltatásokat vagy állapotokat érintik.
3.    Betegség- és állapotleírások: Részletes információk különböző egészségügyi állapotokról, beleértve a tüneteket, okokat, diagnózist és kezelési lehetőségeket.
4.    Szolgáltatások leírása: Az általad kínált egészségügyi szolgáltatások részletes leírása, beleértve az előnyöket és a potenciális eredményeket.
5.    Szakértői interjúk és vélemények: Az egészségügyi szakértők által írt vagy róluk szóló cikkek, amelyek hozzáadott értéket és hitelességet biztosítanak.
6.    Páciensek történetei és vélemények: Valós történetek és visszajelzések, amelyek bemutatják az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságát.
7.    Hírlevél: Rendszeres frissítések az új szolgáltatásokról, blogbejegyzésekről, egészségügyi tippekről vagy különleges ajánlatokról.

Frissítési gyakoriság tartalom típusonként: 

 • Blogbejegyzések: Hetente vagy kéthetente; fontos, hogy rendszeresen jelenjen meg új tartalom, hogy fennmaradjon az érdeklődés és a látogatottság.
 • GYIK és betegség-/állapotleírások: Ezeket az alapvető tartalmakat kevésbé kell gyakran frissíteni, de fontos ellenőrizni őket évente, hogy naprakészek maradjanak.
 • Szolgáltatások leírása: Amikor új szolgáltatásokat vezetsz be vagy változtatásokat hajtasz végre a meglévőkön.
 • Szakértői vélemények és páciensek történetei: Ezeket rendszeresen, de kevésbé sűrűn lehet frissíteni, például havonta vagy negyedévente, hogy új perspektívákat és friss tartalmakat biztosítsanak.
 • Hírlevél: Havi vagy kétheti rendszerességgel, attól függően, hogy mennyi új tartalom áll rendelkezésre a megosztáshoz.
 

Az egészségügyi honlapok tartalmainak legfontosabb paraméterei

 • Felhasználói élmény (UX): Biztosíts egy könnyen navigálható weboldalt, ahol a látogatók gyorsan megtalálhatják a számukra releváns információkat. Az egyszerű és intuitív menüstruktúra, valamint a keresőfunkciók kulcsfontosságúak.
 • Mobilbarát design: A mai felhasználók nagy része mobilról érkezik, ezért létfontosságú, hogy a weboldal mobilbarát legyen. Ez nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem a Google keresőmotorban való rangsorolást is.
 • Interaktivitás: Az interaktív elemek, mint például a kérdőívek, önértékelő tesztek vagy interaktív infografikák, növelhetik a felhasználói érdeklődést és részvételt.
 • Friss és releváns tartalom: Az egészségügy gyorsan változik, ezért fontos, hogy a weboldal tartalma naprakész legyen. A legújabb kutatások, irányelvek és kezelési lehetőségek ismertetése növeli a weboldal hitelességét.
 • Biztonság: Az egészségügyi információk érzékenyek, így a weboldalnak meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak (például az HIPAA-nak, ha az Egyesült Államokban működsz), biztosítva a felhasználói adatok védelmét.
 

Tartalomfrissítés és fenntartás folyamata

A tartalom frissítésének és fenntartásának folyamatos folyamatnak kell lennie. A SEO és a felhasználói élmény javítása érdekében rendszeresen értékeld a weboldal tartalmát, hogy az releváns és naprakész maradjon. Az alábbi lépéseket érdemes követni:
 
 • Rendszeres auditálás: Végezz rendszeres tartalomauditokat a weboldalon, hogy azonosítsd a frissítésre vagy javításra szoruló területeket.
 • Visszajelzések gyűjtése: Figyelj a felhasználói visszajelzésekre és a viselkedési adatokra, hogy megértsd, melyik tartalmak népszerűek és melyik területeken van szükség javításra.
 • Kövesd a trendeket: Tartsd szem előtt az egészségügyi ágazatban és a SEO területén zajló változásokat, hogy a tartalmad releváns maradjon és megfeleljen a legújabb irányelveknek.

A megfelelő tartalomstratégia és a rendszeres frissítések növelik a weboldal látogatottságát, javítják a felhasználói élményt, és hozzájárulnak az egészségügyi szolgáltatások sikeréhez az online térben.

Milyen egy mobilbarát egészségügyi weboldal? Mit jelent ez?

Egy mobilbarát Egészségügyi weboldal olyan weboldal, amely úgy van megtervezve és optimalizálva, hogy minden funkciója és tartalma tökéletesen működjön mobil eszközökön, mint például okostelefonokon és tableteken. A mobilbarátság nem csupán egy design preferencia; alapvető szükséglet a mai internetezők számára, akik egyre gyakrabban mobil eszközökről látogatják az oldalakat. Íme néhány kulcsfontosságú jellemzője és előnye:
 

A mobilbarát egészségügyi weboldal kulcsfontosságú jellemzői

 • Reszponzív design: Az oldalak automatikusan alkalmazkodnak a különböző képernyőméretekhez és felbontásokhoz, hogy a tartalom minden eszközön jól olvasható és könnyen navigálható legyen.
 • Gyors betöltési idő: A mobil eszközökön a weboldalak betöltési sebessége különösen fontos. A lassan betöltődő oldalak frusztrálhatják a felhasználókat és növelhetik a visszafordulási arányt.
 • Egyszerű navigáció: A menük, gombok és linkek úgy vannak kialakítva, hogy érintőképernyőn is könnyen kezelhetők legyenek. A túl kicsi linkek vagy gombok nehezíthetik a navigációt.
 • Olvasóbarát tartalom: A szövegek mérete és a tartalom elrendezése alkalmazkodik a kisebb képernyőkhöz, hogy a tartalom könnyen olvasható legyen anélkül, hogy a felhasználónak nagyítania kellene.
 • Kevesebb grafika és animáció: Bár a vizuális elemek fontosak lehetnek, a túlzott grafika és animáció lassíthatja az oldalak betöltését mobil eszközökön.

A mobilbarát egészségügyi weboldal előnyei:

 • Jobb felhasználói élmény: A mobilbarát weboldalak könnyű navigációja és gyors betöltési ideje javítja a felhasználói élményt, ami hozzájárul a magasabb elégedettséghez és hűséghez.
 • Növekedés a látogatottságban: A mobil eszközök növekvő használatával a mobilbarát weboldalak több látogatót vonzanak.
 • Jobb keresőmotoros rangsorolás: A Google és más keresőmotorok előnyben részesítik a mobilbarát weboldalakat a rangsorolás során, különösen a mobil keresési eredményekben.
 • Nagyobb konverziós arány: A mobilbarát weboldalakon könnyebb a kapcsolatfelvétel, időpontfoglalás, vagy regisztráció, ami növelheti a konverziós arányt.
 • Versenyelőny: Egy mobilbarát weboldallal előnybe kerülhetsz a versenytársakkal szemben, akik még nem optimalizálták weboldalaikat mobil eszközökre.

Összefoglalva, egy mobilbarát Egészségügyi weboldal biztosítja, hogy a látogatók zökkenőmentes és pozitív élményt kapjanak, amikor mobil eszközökről érkeznek. Ez nem csak a felhasználói elégedettséget javítja, hanem a weboldal keresőmotoros láthatóságát és üzleti eredményeit is elősegíti.

Hogyan tudok backlinkeket építeni vagyis állítani az egészségügyi weboldalamra?

A backlink-építés egy létfontosságú része az egészségügyi weboldalad SEO stratégiájának, mivel a keresőmotorok, mint például a Google, a backlinkeket (vagyis más weboldalakról az ön weboldalára mutató linkeket) a weboldal hitelességének és relevanciájának egyik kulcsfontosságú mutatójaként értékelik. Itt van néhány stratégia, amelyek segíthetnek hatékonyan backlinkeket építeni az egészségügyi weboldalad számára:
 

1. Készíts magas minőségű tartalmat

Értékes és egyedi tartalom: Az egyedi, informatív és értékes tartalom, mint például kutatási eredmények, betegségmegelőzési tippek vagy részletes útmutatók vonzani fogják az olvasókat és ösztönözhetik őket, hogy linkeljék a tartalmadat.

2. Vendégblogolás

Szakértői cikkek írása: Vendégblogolással más, releváns egészségügyi weboldalakon és blogokon helyezhetsz el cikkeket, amelyek visszamutatnak a saját weboldaladra.

3. Kapcsolatépítés a szakmában

Szakmai kapcsolatok: Építs ki kapcsolatokat más egészségügyi szakemberekkel, klinikákkal és szakmai szervezetekkel. Közös projektek, interjúk vagy rendezvények segíthetik a természetes linképítést.

4. Használj ki minden lehetséges platformot

Szakmai adatbázisok és könyvtárak: Regisztrálj az egészségügyi szakmai adatbázisokba és könyvtárakba, amelyek gyakran ingyenes profilokat és backlink lehetőséget kínálnak.

5. Sajtóközlemények

Hírek és frissítések megosztása: Az új szolgáltatásokról, kutatásokról vagy jelentős eseményekről szóló sajtóközlemények terjesztése segíthet backlinkeket szerezni a híroldalaktól és más releváns forrásoktól.

6. Közösségi média és online fórumok

Aktív részvétel: Légy aktív a közösségi médiában és szakmai fórumokon, ahol megoszthatod a tudásodat és hivatkozhatsz a weboldalad releváns tartalmaira.

7. Partneri és támogatói programok

Együttműködés más szervezetekkel: Együttműködés nonprofit szervezetekkel, kutatási intézetekkel vagy oktatási intézményekkel, amelyek kapcsolódhatnak az egészségügyi szolgáltatásaidhoz és hajlandóak lehetnek linkelni a weboldaladat.

8. Backlink elemzés

Versenytársak backlinkjeinek elemzése: Használj SEO eszközöket a versenytársaid backlink profiljának elemzésére, hogy megtaláld azokat a forrásokat, ahonnan ők linkeket szereznek, és hasonló stratégiákat alkalmazhass.

9. Kérj linkeket

Közvetlen megkeresés: Ha úgy gondolod, hogy a tartalmad hozzáadott értéket nyújt egy másik weboldal számára, keresd meg őket, és ajánld nekik weboldaladat.


 
További bejegyzések