Plasztikai sebészet keresőoptimalizálás: Útmutató hogyan csináld megfelelően

Főoldal > Plasztikai SEO: Útmutató egy praxis fellendítéséhez

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Plasztikai SEO: Útmutató egy praxis fellendítéséhez


2021/05/17
Szatmári Szabina - Egészségügyi marketing divízió vezető

A modern technológiának köszönhetően ma már szinte bármire rálelhetünk a világhálón. Ha például valaki plasztikai sebészt szeretne találni magának, akkor az jó eséllyel a Google-hoz fordul majd, ahol egy gyors keresésre több tucat praxis és szakorvos neve jelenik majd meg számára – de vajon a tiéd is köztük van? Ez a plasztikai SEO, azaz a plasztikai sebészeknek szánt keresőoptimalizálás nagy kérdése.

Plasztikai sebészet keresőoptimalizálás: Útmutató hogyan csináld megfelelően

Miért van szüksége praxisomnak plasztikai SEO-ra?

Ha azt szeretnéd, hogy ideális pácienseid rátaláljanak nevedre a Google találatai között, akkor nem elég szimplán jelen lenned az interneten. Plasztikai SEO nélkül esélyed sem lesz labdába rúgni az olyan praxisok mellett, akik haladnak a korral, és odafigyelned webhelyük optimalizálására.
Egy jó plasztikai SEO stratégia a következőket teszi lehetővé:

  • Bekerülhetsz vele a Google legelőkelőbb találatai közé: Valahányszor az emberek plasztikai szolgáltatásokra keresnek rá, a te webhelyed is az első találatok között jelenhet meg. Ez fontos, hiszen a felhasználók többségét csak ezek érdeklik, és sokan még a találatok aljáig sem görgetnek le.
  • Ismertebbé teheted márkádat: Minél több plasztikai jellegű keresésre jelenik meg webhelyed, neved, vagy címed a felhasználóknak, annál inkább látni fogják, hogy egy tekintélyes, megbízható szakemberrel van dolguk.
  • Forgalmat szerezhetsz webhelyedre: A megfelelő plasztikai SEO alkalmazásával olyan felhasználóknak jelenhetnek meg tartalmaid, akik kifejezetten plasztikai szolgáltatások iránt érdeklődnek. Ha az első találatok között jelensz meg a „ráncfelvarrás” és hasonló kifejezésekre, akkor biztos lehetsz benne, hogy számos érdeklődő látogató érkezik majd webhelyedre ezeken a találatokon keresztül.

 Plasztikai SEO – hogyan csináljam?

Egy SEO stratégiát néhány alapvető kategóriára oszthatunk szét. Ezek a következők:

  • On-page SEO: A weboldalak kialakítása, tartalma, a webhelyeden elhelyezett hivatkozások, illetve a metaadatok megadása is mind ide tartozik.
  • Off-page SEO: A webhelyedre mutató hivatkozások, praxisod külső említései, és minden egyéb, amit nem webhelyeden végzel a SEO céljából.
  • Technikai SEO: A webhely technikai hátterére utal, úgymint a weboldalak gyorsaságára, stabilitására, a strukturált adatok elhelyezésére, illetve a biztonságra.

A plasztikai SEO-t lehetetlen átfogóan belefoglalni egyetlen cikkbe, az alábbiakban azonban megosztjuk a legfontosabb tippeket, amiket már ma elkezdhetsz alkalmazni, hogy még jobb pozíciókat szerezhess praxisod számára a keresőtalálatok között!

Plasztikai webhelyed keresőoptimalizálása

Ahogyan egy orvos is megvizsgálja páciensét, mielőtt bármilyen beavatkozást javasolna neki, úgy a SEO-hoz is fel kell mérned webhelyed jelenlegi helyzetét, hogy tudd, mire lesz szükséged az optimalizálásához.
Egy SEO audit során pontosan ez történik. Egyrészt kiderítheted, hogy jelenleg hogyan teljesít webhelyed a SEO terén (hogy legyen egy viszonyítási alapod), másrészt pedig felfedheted azokat a hibákat és hiányosságokat, amiket minél előbb orvosolnod kell majd (ilyenek például a hiányzó oldalak, a nem működő linkek, a lassú betöltés, stb.)
Egy átfogó audit a SEO mindhárom kategóriáját (on-page, off-page, technikai) alaposan kivizsgálja.

Az audit elvégzése után első sorban az alábbi területeket érdemes minél előbb kijavítani, ha szükséges:

A webhely sebessége

Egy webhely nem teljesíthet jól a Google találatai között (nem kerülhet magas pozícióba), ha nem elég gyors a keresőmotor szemében. Szerencsére a „lusta betöltés” technikával, a képek optimalizálásával, vagy egy jobb minőségű webtárhely használatával ezek a problémák orvosolhatók

A felhasználói élmény

A felhasználói élményhez tartozik minden, amit látogatóid webhelyeden tapasztalnak. A navigáció, az előbb említett betöltési sebességek, a webhely biztonsága és stabilitása mind olyan szempontok, amikről gondoskodnod kell. Ne feledd továbbá, hogy plasztikai webhelyednek mobileszközökről is tökéletesen használhatónak kell lennie, ezért reszponzív, mobil-első kialakításra lesz szükséged!

A tartalmak

Régi, elavult, vagy redundáns tartalmaid általánosságban csökkenthetik webhelyed SEO értékét. Ezeket érdemes lehet összevonni, kibővíteni, felfrissíteni, vagy szimplán törölni, ha már nem látod értelmüket.
Mindemellett ügyelj rá, hogy tartalmaidban kitöltsd a meta mezőket (meta description, meta title). Győződj meg róla hogy ezekben a meta mezőkben is ott legyen az a kulcsszó, amire szeretnéd, hogy a tartalom megjelenjen, ha egy felhasználó rákeres a Google-on.

Helyi plasztikai SEO

Az egészségügyre általánosságban igaz, hogy az emberek a hozzájuk legközelebb eső lehetőségek közül szeretnek válogatni. Ebből adódóan a Google is azokat a boltokat, szórakozóhelyeket és orvosi rendelőket emeli ki a felhasználóknak, amelyek a legközelebb találhatók hozzájuk (ha talál ilyeneket).
A helyi keresőoptimalizálás célja, hogy praxisod minél több olyan felhasználó számára jelenjen meg a találatok között, akik a közelükben keresnek plasztikai szolgáltatásokat. A Google speciális helyi találatai (amiket egy térképen is megjelöl) rengeteg figyelmet vonhatnak plasztikai praxisodra.
Amennyiben több rendelőben is dolgozol egyszerre, vagy épp egy több helyszínen is működő plasztikai sebészeti hálózatért felelsz, akkor fontos észben tartanod, hogy minden ilyen helyszínnek külön helyi SEO-ra lesz szüksége, elvégre nem optimalizálhatsz ugyan úgy helyileg egy egri és egy váci rendelőt, nem igaz?

Íme néhány tipp a helyi plasztikai SEO-hoz:

Készíts optimalizált helyi oldalakat

Amennyiben több rendelő vagy helyszín is tartozik praxisodhoz, fontos, hogy mindegyiknek kialakíts egy külön, helyileg optimalizált, úgynevezett landing oldalt webhelyeden belül. Ezek a landing oldalak információkat kínálnak az adott rendelőről, és helyi kulcsszavakat tartalmaznak (pl. „debreceni plasztikai rendelő”), hogy a Google tudja, kiknek mutassa meg őket a találatok között. Igyekezz legalább 500 szót használni minden ilyen oldalon.

Szerezz helyi hivatkozásokat és említéseket

Igyekezz minél több egészségügyi webhelyen, nívós blogon és portálon visszahivatkozásokat elhelyeztetni – ezek olyan linkeke, amelyek máshonnan mutatnak saját webhelyed oldalaira. Na persze, a helyi SEO érdekébe igyekezz helyi publikációkat keresni erre, hogy ezzel is erősítsd a Google „fejében”, hogy melyik területhez tartozol. Értelemszerűen jó, ha a fent készített helyi landing oldalaidra az adott környékről szerzel hivatkozásokat.
Továbbá jegyezd be praxisod rendelőit, helyeit a különböző helyi linkgyűjtő webhelyeken is, hogy ezek is megemlítsék nevedet, címedet, és telefonszámodat.

Készítsd el és optimalizáld Google Cégem adatlapodat

Ha szeretnél megjelenni a Google kiemelt helyi találatai között, akkor ehhez szükséged lesz egy Google Cégem adatlapra, amit ingyenesen elkészíthetsz rendelőd számára (ha több rendelőd van, akkor persze minden címhez külön adatlapra lesz szükséged).
Egy Google Cégem adatlap az adott rendelő minden fontos adatát tartalmazza: név, cím, telefonszám, nyitva tartás, egy rövid leírás, szolgáltatások, képek, értékelések, stb. Ügyelned kell rá, hogy minden ilyen GC adatlap mindig naprakész legyen, és ne tartalmazzon elavult információkat.

Szerezz véleményeket pácienseidtől

A Google szívesebben emeli ki az olyan helyi találatokat (hiszen csak néhányat jelenít meg egyszerre), amelyeket a felhasználók pozitívan értékeltek. Ne felejtsd el tehát megkérni pácienseidet, hogy értékeljék praxisodat annak a rendelőnek a Google Cégem adatlapján, ahol kezelték őket. Na persze, a Google Cégemen kívül minden más platformon is jól jönnek ezek a pozitív vélemények és értékelések (Facebook, nyilvános orvosi adatbázisok, stb.) így ezekre is jó, ha felhívod a figyelmüket.

Készíts értékes tartalmakat pácienseid számára

Ahhoz, hogy megjelenhess online keresgélő pácienseid előtt, olyan tartalmakat kell publikálnod plasztikai webhelyeden, amik érdeklik őket, és amikre rákeresnek majd.
Ehhez ellenőrizd webhelyed statisztikáit (a Google Analytics és a Google Search Console segítségével), és nézd meg, hogy melyek legnépszerűbb oldalaid, amiket a legtöbben látogatják. Ezekből ötletet meríthetsz ahhoz, hogy milyen témákról, illetve milyen jellegű tartalmakat készíts.

Na persze, hogy mi számít értékes, érdekes tartalomnak pácienseid számára, az attól függ, hogy épp a konverziós tölcsér melyik szakaszában járnak. Ha valaki például még nem döntötte el, hogy szeretne-e ráncfelvarrást, vagy valamilyen más beavatkozást, akkor nekik az ezeket az eljárásokat ismertető leírások lehetnek a legfontosabb tartalmak.

Íme néhány ötlet:

  • Egy-egy aloldal webhelyeden a különböző beavatkozások ismertetésére
  • Egy blogbejegyzésekből álló tartalomsorozat, amely részletesebben mutatja be a plasztikai sebészet egy adott területét
  • Igényesen prezentált kutatási eredmények, e-könyvek és egyéb tartalmak, amelyek igazán mélyen beleássák magukat egy-egy témába
  • Egy „gyakori kérdések” rész minden beavatkozás oldalára

A cél az, hogy változatos, értékes tartalmakat kínálj ideális pácienseid számára, és ezekben minél több releváns kulcsszót használj.
Ügyelj továbbá a tartalmak címének megfogalmazására is. Ha például egy cikked „A plasztikai sebészet előnyei” címet kapja, akkor ez nem feltétlenül vonja majd magára az emberek figyelmét a keresőtalálatok között. Azonban ha ugyan ez a cikk az „Így válthatja valóra álom külsődet a plasztikai sebészet”, akkor az már mindjárt érdekesebben hangzik, és nem tér el a valóságtól sem.
 

Inkább profikra bíznád? Itt a lehetőség! Online egészségügyi marketing ügynökségünk segít a komplex, stratégiába foglalt marketing kialakításában. Kattints az alábbi linkre, és kérd ajánlatunkat: egészségügyi marketing ügynökség! 
SEO, keresőoptimalizálásLegfrissebb cikkek


Ezért fontos minden fogorvosnak rangsorolnia a „közelemben” kulcsszavakra
A technológia fejlődésével az egészségügyi marketing mára már szinte teljes mértékben átköltözött az internetre. Az emberek többsége rögtön a Google-hoz fordul, ha például fogorvost szeretne találni magának, ezért fontos, hogy ezeket a lehetséges pácienseket is megcélozd kulcsszóstratégiáddal. De milyen kulcsszavakkal lehet bevonzani ezeket a pácienseket? Első sorban „közelemben” jellegű kulcsszavakkal, amelyek a helyi SEO fontos elemei. Az emberek nem szívesen utaznak órákat csak azért, hogy orvoshoz jussanak, és a túlnyomó többség a legközelebbi opciók közül válogat inkább, ha fogproblémáik lépnének fel. Az ilyen lehetséges pácienseket lehet megcélozni a „közelemben” jellegű kulcsszavakkal. Ehhez kínálunk néhány jó tanácsot az alábbiakban.
Ezért van szüksége minden orvosnak Facebook marketingre
Annak ellenére, hogy durván kétszáz közösségi platform létezik, az emberek túlnyomó többsége 10-et sem tudna megnevezni ezek közül. Szerencsére a közösségi média marketinghez elég csupán néhány ilyen platformot ismerni a hatékony közösségi média marketinghez, a lista élén pedig kétségtelenül a Facebook áll. A közösségi média királyaként is emlegetett platform több, mint 2,8 milliárd felhasználóval rendelkezik, és a regisztrált profilok száma egyre csak nő. Azonban a Facebook nem csak ezért olyan hatékony marketingeszköz orvosok számára, hanem azért is, mert egyre többen használják egészségügyi keresésekre is. Az emberek egészséges életmóddal kapcsolatos tippekre, eseményekre, videókra és egyéb tartalmakra kíváncsiak a Facebookon, és rengetegen néznek utána orvosi praxisoknak és klinikáknak is a platformon, mielőtt felvennék velük a kapcsolatot. Azonban a közösségi média, főleg a Facebook, kétirányú kommunikációt biztosít a páciensek, illetve az orvosok vagy egészségügyi márkák között. A felhasználók felvehetik a kapcsolatot másokkal, akik hasonló témakörök iránt érdeklődnek, illetve visszajelzéseket küldhetnek az orvosi praxisoknak, klinikáknak, illetve egyéb egészségügyi entitásoknak.
Egészségügyi marketing tippek 2021-re
Egy egészségügyi praxis marketingje komoly kihívások elé állíthatja a tapasztaltabb szakembereket is. Még ha sikerül is találnod néhány működőképes taktikát, az emberek változó hozzáállása és a marketingtrendek rendszeres cserélődése miatt idővel még egy stabil stratégia is elavulttá válhat. Talán a te praxisod marketingjére is ráfér egy kis frissítés, és némi A/B tesztelés a legjobb eredmények érdekében. Az alábbiakban néhány olyan taktikát olvashatsz, amelyek vagy újonnan váltak felkapottá az egészségügyi marketing világában, vagy örökzöldeknek számítanak. Lássuk is őket!
Hírek, szakmai cikkek az egészségügyi marketing világából

Minden, amit az egészségügyi online marketingről orvosként tudnod kell. Hírek, cikkek, érdekességek praxisod fellendítéséért. Szerezz még több pácienst, értékesítsd a magasabb árkategóriákú kezeléseidet, támogasd mindezt hatékony online marketing kommunikációval!

Közösségi média marketing orvosoknak

Az egészségügyi online marketing egyik legfontosabb területe, hiszen praxisod brandépítéséhez elengedhetetlen az aktív és biztos közösségi média jelenlét. Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok marketing orvosoknak.

Gyakorlatban hasznosítható online marketing tanácsok

Nem az a kérdés, hogy orvosként szükséged van-e online marketingre, hanem az, hogy abból hogyan hozhatod ki a legtöbbet. Cikkeinkkel gyakorlatban is hasznosítható online marketing tanácsokat nyújtunk!

A páciensek véleményei, avagy reputációmenedzsment

Bizonyára te is tudod, milyen nagy mértékben befolyásolja pácienseid számát a rólad online fellelhető vélemények. Cikkeink segítségével javíthatsz reputációdon, növelheted a beléd vetett bizalmat!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szakmai újdonságok, online marketing stratégia, keresőoptimalizálás, tartalommarketing, brandépítés, fizetett hirdetések, közösségi média marketing, és még sok más.