5 tipp az egészséges fogínyhez és fogakhoz: így őrizd meg fogínyed egészségét

5 tipp az egészséges fogínyhez

A fogíny egészsége fontosabb, mint gondolnánk: ez az elapja az egészséges fogaknak. A legjobb módja annak, hogy egészséges fogakat és ínyt kapjunk, ha betartjuk a szájhigiéniát. Most ezzel kapcsolatban osztunk meg hasznos tanácsokat.

5 tipp egészséges fogínyhez

1.) Kerüld a cukros ételeket és italokat

Előfordult, hogy a fogaid érdesek? Ha igen, akkor lehet, hogy lepedéket maradt rajtuk. A plakk szeret cukrot enni, és abból üregképző savat termel. Különösen plakkot érezhetsz a fogaidon cukros ételek fogyasztása után.nFontos, hogy ellenőrizd a címkéket a boltban, mivel sok, „egészségesnek” tartott élelmiszer nem tesz jót a fogaidnak. Például néhány ízű joghurt sok cukrot tartalmazhat. Hasonlóképpen, a sportitalok gyakran több cukrot tartalmaznak, mint az átlagember gondolná. A cukros ételek és italok csökkentése megkönnyíti a szájhigiénés problémák elkerülését.

 

2.) Moss fogat naponta kétszer

Az American Dental Association azt javasolja, hogy naponta kétszer moss fogat fluoridos fogkrémmel. A fluorid természetes módon fordul elő, és régóta elismert szájhigiénés előnyeiről. Ügyelj arra, hogy 2 percig mosd a fogaidat, hogy legyen elég idő az összes fog tisztítására. 

 

3.) Fogselyem naponta egyszer

A plakk szeret elbújni oda, ahol a fogkefe sörtéi nem érhetnek el. Ezért olyan fontos, hogy naponta egyszer használj fogselymet, hogy eltávolítsd a fogak között és az ínyvonal mentén rejtőző lepedéket. A fogselyem segít megelőzni az üregek kialakulását a fogak között, így elkerülheted a fogszuvasodást.

 

4.) Használj szájöblítőt naponta egyszer

Javasoljuk, hogy fluoridos szájöblítőt használj a fogzománc erősítésére. A szájöblítő használata segít lemosni a lepedéket és az ételrészecskéket, amelyek a fogmosás és a fogselyem használata után hátra maradhatnak. Fogorvosa segíthet Önnek megfelelő márka kiválasztásában.

 

5.) Menj e ellenőrzésre 6 havonta

Nemcsak akkor kel fogorvoshoz fordulni, amikor panasza van, hanem fél évente egyszer célszerű részt venni ellenőrzésen, ugyanis nagyon sok fogászati betegség először tünetmentes. Ilyenkor ki lehet szűrni a fogszuvasodás első jeleit, valamint a fogínygyulladás kezelésére is sor kerülhet, ezzel pedig nagyon sok kellemetlenség, fájdalom elkerülhető.  
 

További bejegyzések